Biluthyrning.com Bästa pris på hyrbilar
  • Försäkring
  • Destinationer
  • Vanliga frågor
  • Hantera bokning
  • Kontakta oss

Försäkring

Försäkra hyrbilen

Att hyra en bil och ge sig ut i trafiken innebär alltid vissa risker. Rätt försäkringsskydd är centralt precis som när du kör din egen bil. Ett område där det kan finnas stora skillnader är självrisken. Är självrisken hög kan det bli en kännbar ekonomisk smäll om något inträffar. Har man istället fattat ett klokt beslut med självriskreducering är man bättre rustad om olyckan väl är framme. Nu ska vi reda ut begreppen för hyrbilsförsäkringar och ge tips vad man ska tänka på.

Självrisk

Självrisk betecknar det belopp du som kund måste betala om något händer under din hyrtid, alltså de pengar som tas ur din egen ficka, även med försäkringsskydd. Vad som är mest intressant är storleken på självrisken, eftersom det finns vissa skillnader beroende på biluthyrare, vilken bilmodell man väljer och vilket land man befinner sig i. När du genomför en bokning av hyrbil ska självriskbeloppet alltid framgå tydligt i villkoren. I Sverige är det vanligt att beloppet ligger mellan 3000 kr och 15 000 kr. Utomlands, bland annat i södra Europa, är självrisken generellt sett högre. I många länder kan det vara uppåt 20 000 kr. Läs alltid noggrant igenom villkoren för hyrbilsförsäkringar och ställ frågor om något är otydligt.

Depositionen vid biluthyrning

Ett begrepp som hänger ihop med självrisk är deposition. Nästan alla biluthyrare kräver att kunden har med ett kreditkort/bankkort utfärdat i eget namn. Anledningen är att de vill kunna säkerställa att du kan betala självrisken. Självriskbeloppet blir fryst under hela hyrestiden. Om inget inträffar, vilket är den i särklass vanligaste situationen, släpps det frysta beloppet tillbaka per automatik. Lägg märke till att biluthyrare kan ställa vissa krav angående kortet. Rena betalkort som Maestro eller Visa Electron där beloppet dras direkt från ditt konto brukar inte vara tillåtna. Se till att kontrollera att du har ett kort som accepteras. Namnet på kortet ska också överensstämma med namnet på ditt körkort, ditt pass och det namn som uppgavs vid bokningen. Valet av kort kan också vara viktigt för självriskreducering. Mer om det nedan.

Självriskreducering

Självriskreducering innebär att självrisken reduceras med ett visst belopp, vanligtvis upp till 10 000 kr eller upp till 15 000 kr. Ett av de vanligaste sätten att få självriskreducering för hyrbilar är att betala med ett kreditkort eller bankkort där försäkringsskyddet ingår. För att det ska gälla brukar det krävas att hela eller åtminstone 75% av hyrbilskostnaden är betald med det aktuella kortet. Reglerna kan också se något annorlunda ut när det gäller huruvida skadan måste överstiga självriskbeloppet för att försäkringen ska vara giltig. Bäst är att läsa de exakta villkoren för det kort du tänkt använda, men här kommer en kort sammanfattning för olika kort.

Använd på egen risk. Dubbelkolla alltid med ditt avtal! Uppdaterad september 2017.

  • Agrolkortet – Upp till 10 000 kr.
  • American Express – Hela självrisken om hyrbilskostnaden betalas till 75% med antingen Platinum Card eller Membership Rewards-poäng.
  • Bank Norwegian – Upp till 10 000 kr.
  • British Airways VISA – Upp till 10 000 kr.
  • Circle K Mastercard – Upp till 10 000 kr.
  • Diners Club – Upp till 10 000 kr.
  • Eurocard Platinum – Upp till 10 000 kr. (gäller ej för Eurocard Gold)
  • Handelsbanken Allkort – Upp till 10 000 kr.
  • Handelsbanken Platinum – Upp till 200 000 kr.
  • ICA Banken Kreditkort – Upp till 10 000 kr.
  • Ikano kort – Ingen självriskreducering.
  • Nordea (alla kort) – Upp till 10 000 kr.
  • OKQ8 VISA – Ingen självriskreducering.
  • Santander Mitt Kort – Upp till 10 000 kr. För varianten Mitt Kort+ är beloppet 15 000 kr.
  • SEB Debit/Credit – Ingen självriskreducering.
  • Shell Mastercard – Ingen självriskreducering.
  • Skandiabanken – Upp till 10 000 kr.
  • Swedbank – Upp till 10 000 kr. Gäller för alla kort utom betalkortet.

Att självriskreducering ingår i hemförsäkringar är betydligt ovanligare. Ett undantag är Folksams hemförsäkring kallad ”Hem Stor” med upp till 10 000 kr. I andra fall brukar det krävas att man tecknar en tilläggsförsäkring hos sitt försäkringsbolag.

Basförsäkringar för hyrbilar

Nedan följer hyrbilsförsäkringar som ger ett grundläggande skydd och som alltid bör ingå i avtalet. Hos större biluthyrningsfirmor är du i allmänhet trygg, men ha ändå som vana att läsa igenom vad som står i försäkringsvillkoren.

Ansvarsskydd (Liability)

Kan ses som den obligatoriska trafikförsäkringen som du har för din egen bil. En nödvändighet för att vara skyddad mot krav från tredje part i händelse av en olycka i samband med att du kör hyrbilen. Skador på egendom eller personer utanför själva hyrbilen kan uppgå till mycket stora belopp och därför ska det alltid finnas skydd som motsvarar en trafikförsäkring. Både polis och hyrbilsleverantören ska kontaktas om du råkar ut för en olycka.

Vagnskadeskydd (CDW)

Vagnskadeskydd eller CDW för ”Collision Damage Waiver” utgör en del av grundskyddet för hyrbilar och syftet är att begränsa ersättningsskyldigheten i händelse av större skador på fordonet. Med CDW är du som kund endast skyldig att betala självrisken. Återstående kostnad för vagnskador täcks av hyrbilsföretagets försäkringar. Lägg dock märke till att CDW inte är heltäckande. Vanligtvis ingår inte skador på däck, underrede och tak. Dessutom kan skador som uppstått genom vårdslöshet i trafik eller eget uppsåt innebära att försäkringsskyddet inte gäller.

Stöldskydd (TP)

Stöldskydd eller TP för ”Theft Protection” ingår i princip alltid för hyrbilar och skyddar kunden i händelse av stöld eller stöldförsök. Med denna typ av försäkring är ersättningsskyldigheten begränsad till självriskbeloppet.

Extraförsäkringar för hyrbilar

Vanligtvis erbjuds ett antal extraförsäkringar. Har man bara valt basskydd är det inte ovanligt att man får frågan om att teckna ett flertal sådana försäkringar i samband med att bilen ska hämtas ut. Vad man ska tänka på är att inte betala för en extraförsäkring som inte fyller någon funktion. Till exempel är det ingen mening att teckna en försäkring för att eliminera självrisken upp till 10 000 kr om du redan har exakt samma skydd via ditt bankkort eller kreditkort. På samma sätt är det sällan någon mening med bagageförsäkring, eftersom detta skydd i regel ingår i hemförsäkringens och/eller kortföretagens reseskydd.

Saknar man däremot skydd gällande självrisken från sitt kort kan det vara värt att göra någonting åt det. Istället för att teckna självriskförsäkring på plats till en dyr kostnad, går det att teckna en sådan extraförsäkring på nätet. Hos biluthyrning.com erbjuds möjligheten att välja Premium-täckning. Då ingår följande:

  • Återbetalning för självrisk i händelse av skada eller stöld.
  • Försäkringsskydd för skador på däck, rutor, speglar och hjul (ingår normalt inte i vagnskadeskydd).
  • Täckning för stulen eller borttappad nyckel och personliga tillhörigheter.

Att teckna denna extraförsäkring kostar i skrivande stund 173 kr/dag. Med andra ord rör det sig inte om några större belopp för ett kraftigt förbättrat skydd. Angående denna typ av extraförsäkring gäller tumregeln att den riskvillige kan ta chansen och avstå för att spara pengar, men den försiktige som vill känna sig trygg bör tacka ja.

Vad som normalt inte täcks av hyrbilsförsäkringar

Trots alla hyrbilsförsäkringar finns några saker att vara försiktig med. Återigen kommer en påminnelse om att läsa igenom försäkringsvillkoren noga. Där står det om skador och agerande som inte berättigar till ersättning. Viss variation förekommer, men här är några typexempel.

Brott mot hyresvillkoren

Med det menas vårdslös körning, drogpåverkan, att fylla på fel bränsle och annat som är förbjudet enligt avtalet mellan dig och biluthyraren.

Skador på bilens insida

Har skador tillkommit på insidan som inte är orsakade av en kollision får kunden i regel stå för notan. Samma gäller för skador på tillvalsprodukter som GPS, bilbarnstolar och dylikt. Bäst är att behandla insidan på bilen varsamt, som om den vore din egen ägodel.

Reparation eller andra tjänster som inte godkänts av biluthyraren

Det är nästan aldrig tillåtet att göra någon form av förändring på den hyrda bilen utan att först fråga om tillstånd. Annars blir det en avgift när bilen måste återställas till sitt ursprungliga skick.

Rengöringsavgifter

Ofta anges tydliga regler, som att alla hyrbilar från företaget är rökfria. Bryter man mot en sådan regel får man bekosta saneringen.

Allmänna tips

  • Undersök bilen när den hämtas ut. Det bör finnas ett protokoll och man bör se till att eventuella skador är dokumenterade, annars ska man prata omedelbart med biluthyraren.
  • När bilen lämnas tillbaka är det klokt att kontrollera den. Har du orsakat någon skada kan du dokumentera den, gärna med foto.
  • Är ni flera personer som ska köra hyrbilen, se till att registrera detta hos biluthyrningsfirman. Räkna med att det kan kosta något mer, men om olyckan är framme för en oregistrerad förare kan detta innebära problem med försäkringsskyddet. Undvik onödiga risker och se till att alla förare är täckta av villkoren i avtalet och försäkringarna.
  • Hyrbilsförsäkringar täcker nästan alltid bara bilen, inte dig som förare. Det är din reseförsäkring och olycksfallsförsäkring i hemförsäkringen som skyddar mot sjukvårdskostnader vid olycka. Skaffa en helhetsbild över ditt försäkringsskydd, inte minst för utlandsresor.

Sök

Varför biluthyrning.com?

  • Lägsta pris på hyrbilar – Jämför oss gärna med andra!
  • Många bolag – Vi jämför över 1.600 uthyrare
  • Utbudet av hyrbilar – Filtrera på biltyp, kundbetyg, tillbehör m.m.
  • Antalet destinationer – Hyrbilar på mer än 45.000 platser
  • Fri av-/ombokning – Till 24 timmar innan hämtning av hyrbilen
  • Allt ingår – Inga dolda kostnader
  • Fria mil – Slipp bry dig om avstånd (om ej annat anges)

Kategorier

  • Afghanistan
  • Albanien
  • Amerikanska Jungfruöarna
  • Andorra
  • Angola
  • Anguilla
  • Antigua och Barbuda
  • Argentina
  • Armenien
  • Aruba
  • Australien
  • Azerbajdzjan
  • Bahamas
  • Bahrain
  • Barbados
  • Belgien
  • Belize
  • Benin
  • Bolivia
  • Bonaire
  • Bosnien och Hercegovina
  • Botswana
  • Brasilien
  • Brunei Darussalam
  • Bulgarien
  • Burkina Faso
  • Caymanöarna
  • Chile
  • Colombia
  • Costa Rica
  • Cypern
  • Danmark
  • Demokratiska republiken Kongo
  • Djibouti
  • Dominica
  • Dominikanska republiken
  • Ecuador
  • Egypten
  • El Salvador
  • Elfenbenskusten
  • England
  • Estland
  • Fiji
  • Filippinerna
  • Finland
  • Frankrike
  • Franska Guyana
  • Franska Polynesien
  • Färöarna
  • Förenade Arabemiraten
  • Gabon
  • Georgien
  • Ghana
  • Grekland
  • Grenada
  • Guadeloupe
  • Guam
  • Guatemala
  • Guinea
  • Guyana
  • Haiti
  • Honduras
  • Hongkong
  • Indien
  • Indonesien
  • Irland
  • Island
  • Israel
  • Italien
  • Jamaica
  • Japan
  • Jemen
  • Jordanien
  • Kambodja
  • Kamerun
  • Kanada
  • Kazakstan
  • Kenya
  • Kina
  • Kosovo
  • Kroatien
  • Kuwait
  • Laos
  • Lesotho
  • Lettland
  • Libanon
  • Libyen
  • Litauen
  • Luxemburg
  • Madagaskar
  • Makedonien
  • Malawi
  • Malaysia
  • Malta
  • Marocko
  • Martinique
  • Mauritius
  • Mayotte
  • Mexiko
  • Moçambique
  • Moldavien
  • Mongoliet
  • Montenegro
  • Namibia
  • Nederländerna
  • Nederländska Antillerna
  • Nicaragua
  • Nigeria
  • Nordmarianerna
  • Norge
  • Nya Kaledonien
  • Nya Zeeland
  • Oman
  • Pakistan
  • Panama
  • Papua Nya Guinea
  • Paraguay
  • Peru
  • Polen
  • Portugal
  • Puerto Rico
  • Qatar
  • Réunion
  • Rumänien
  • Rwanda
  • Ryssland
  • Saint Kitts och Nevis
  • Saint Lucia
  • Saudiarabien
  • Schweiz
  • Senegal
  • Serbien
  • Seychellerna
  • Singapore
  • Skottland
  • Slovakien
  • Slovenien
  • Spanien
  • Sri Lanka
  • St. Barts
  • St. Martin (French)
  • Storbritannien
  • Surinam
  • Sverige
  • Swaziland
  • Sydafrika
  • Sydkorea
  • Taiwan
  • Tanzania
  • Thailand
  • Tjeckien
  • Togo
  • Trinidad och Tobago
  • Tunisien
  • Turkiet
  • Turks- och Caicosöarna
  • Tyskland
  • Uganda
  • Ukraina
  • Ungern
  • Uruguay
  • USA
  • Vanuatu
  • Venezuela
  • Vietnam
  • Vitryssland
  • Zambia
  • Zimbabwe
  • Österrike

© 2021 Biluthyrning.com. Alla rättigheter förbehållna.