Hyra bil i Danmark kan du göra om du är mellan 21 och 80 år och har haft ditt körkort i minst ett års sammanhängande tid. De flesta aktörer för biluthyrning kommer dock ta ut en avgift om du är under 25 år – men detta kan skilja sig åt mellan olika lokala uthyrare.
Vet du med dig redan från start att du ska ut och köra mycket på den danska landsbygden så rekommenderar vi att du väljer en GPS som tillval i hyrbilen om inte detta redan är inkluderat. Det är nämligen avsevärt sämre skyltat ute på småvägarna jämfört mot hur det är på de större vägarna.
Rent generellt så kör danskarna på ungefär samma sätt som oss svenskar – de är relativt lugna och beskedliga i trafiken. Vägarna i landet är i bra skick även de, så du kan se fram emot en behaglig upplevelse när du kör. Du kommer glädjande nog slippa allt vad vägtullar heter – något som annars är vanligt förekommande ute i Europa. Du som reser över Stora Bält kommer dock få betala en låg broavgift.
De danska poliserna är väldigt noga med att hastigheten på vägarna ska hållas – så var försiktig med gaspedalen. Det räcker med att köra några kilometer i timmen för fort för att stoppas, och böterna i Danmark är inte att leka med. Du kommer dessutom ofta betala dina hastighetsböter direkt på plats – inte direkt det man är sugen på att spendera reskassan på.
Trafikregler
Regler att hålla koll på i den danska trafiken:
- Användande av mobiltelefon är strängt förbjudet. Ska du tala i telefonen är det handsfree som gäller.
- P-skiva ska användas på de flesta parkeringar. Har du ingen sådan går det att hämta ut en gratis vid de flesta mackar och turistbyråer.
- Om din bil står still i mer än tre minuter räknas det som att den är parkerad. Var därför noga med var du ställer dig, även om det bara är för ett snabbt ärende, eller för att du ska vänta på någon en snabbis.
- Fartkamerorna i Danmark kontrollerar inte bara vem som kör för fort – de kontrollerar också att bilbälte används och att föraren inte pratar i mobiltelefon utan handsfree.